Demo og PR / Webdesign

Webdesign

 
Alle bands og artister kan have gavn af at have en flot og velfungerende hjemmeside. Rigtig mange nøjes med en facebookprofil, men en hjemmeside kan noget særligt i forhold til f.eks. profilen på facebook. 
 
Fordele ved at have en hjemmeside:
- en hjemmeside giver et mere seriøst og professionelt indtryk. Mange bookere og især musikselskaber forventer at et band har en hjemmeside. 
- du har samlet og sorteret det hele på ét sted. 
- du kan designe et helt unikt og stilrent look.
- en hjemmeside er langtidsholdbar. SoMe-platforme kan være populære i nogle år og så lukke ned eller falde drastisk i aktivitet. Som f.eks. de unges aktivitet på Facebook i forhold til Instagram.
- du kan optimere din hjemmeside med SEO, så det er nemmere at finde dit band. Så kan du f.eks. blive fundet, hvis man søger på "metalband fra Aalborg" eller lignende. 
- du har nemt ved at opbygge en e-mail-liste over dine fans. Det er yderst fornuftig at have kontakt til sine fans den vej. 
- du har kontrol over alt, og er ikke styret af konstant skiftende algoritmer osv.  
 
Heldigvis har det aldrig været nemmere at lave en præsentabel og velfungerende hjemmeside. Det kræver lidt benarbejde og gerne en interesse for design, layout og kommunikation.
 
Der er forskellige løsninger derude. Man kan enten betale sig fra det via en komplet pakkeløsning med support osv., eller man kan designe den selv enten via et open sourceprogram eller indkøbt software.
 
For at folk kan finde frem til din hjemmeside, skal du bruge et domæne. Det er i princippet dit online telefonnummer. Et domæne der ender på .dk koster typisk omkring 50 kr pr. år og kan erhverves hos f.eks. Surftown, DanDomain eller One.com. Her kan du se en komplet liste: DK Hostmaster
 
Din hjemmeside har også brug for at være placeret på en server. Du kan enten købe din egen server, eller du kan benytte en af de mange webhotel-løsninger, der er derude. Den lette løsninger er helt klart sidstnævnte. Det er ret simpelt at sætte op.
Det er typisk de samme der sælger domæner, som også tilbyder plads på webhotels. 
 
_________________________________________________________________ 
 
 
DIY websites
Det er muligt at lave sin egen hjemmeside uden det helt store budget. Det kræver lidt ekstra arbejde, men det er nemt at lære, hvis man har lidt flair for at bruge en computer.
 
De fire dominerende open source CMS-systemer (webdesignprogrammer) derude er Wordpress, Joomla, Typo3 og Drupal. Fælles for dem alle er, at de er gratis, at de har aktive onlinefora og, at der dagligt kommer flere og flere templates til fri download.
Nogen foretrækker det ene frem for det andet. Tjek dem alle ud, så du kan finde den der passer dig bedst.
 
Wordpress er et af de mest populære CMS-systemer. Det estimeres at cirka 35% af alle hjemmesider globalt set er lavet via Wordpress. Det er gratis at anvende og, der findes flere tusinde templates til fri download. Det er open source software, så der er hele tiden nye opdateringer og nye muligheder.  
Den er specielt nem at anvende, hvis man vil lave blogs og andre tekstbaserede hjemmesider. Almindelige hjemmesider er dog heller ikke noget problem. Det er bare med at finde en template, der passer ens stil, og så redesigne ud fra den. 
  
Joomla er et open source webdesignprogram på samme vis som Wordpress. 
Også her er der templates til gratis download og et aktivt brugerforum. 
 
Drupal er lig de to ovennævnte systemer. Gratis og med et meget aktivt brugerforum. 
Nogle mener at Drupal er den platform, der tilbyder flest muligheder for customization. Så hvis du er en tweaker, der er meget picky med hver eneste detalje, så kan det være du skal tage et ekstra kig på Drupal. 
 
Typo3 er endnu et webdesignprogram, der tilbyder cirka det samme som de ovenstående. 
 
Bricksite tilbyder en ukompliceret CMS-platform, hvor man via forudprogrammerede moduler kan stykke sin hjemmeside sammen. Det er ganske simpelt, da du ikke behøver at vide noget som helst om hjemmesider for, at kunne få det til at fungere.
Det er gratis at komme i gang med, men koster cirka 100 kr om måneden, hvis du vil have eget domæne tilknyttet. De har dog ofte 25% rabat.
Det er meget billigt i forhold til hvor nemt det er, og hvilke muligheder man får.
De har endda et modul til en netbutik med integreret betalingssystem, hvis du gerne vil sælge plader og merchandise fra din hjemmeside. Bricksite fungerer også som webhotel, så din hjemmeside kommer til at ligge på deres server.  
Ulemperne er at der ikke er 100% mulighed for customization af hjemmesiden, samt at det er Bricksite, der i sidste ende delvist ejer hjemmesiden. Men hvis man kan leve med det, så er det et fint og nemt system.
De holder til i Aarhus, så der er dansk hotline osv. 
  
Endnu et nemt system, der er brugervenligt og billigt. Man kan lave en gratis side, men hvis man gerne vil have den knyttet op på ens eget domæne, så koster det cirka 5 dollars om måneden. Man kan også opgradere til mere avancerede pakker. Den dyreste koster 25 dollars om måneden. 
 
Der findes et hav af webdesignløsninger derude, hvis man ønsker at betale sig fra alt arbejdet. Det bliver dog hurtigt meget dyrt set i forhold til det normale musikerbudget. Priserne er typisk fra 15.000kr og op efter. Så det er klart billigst at lære at lave det selv. 
 
_________________________________________________________________
 
Humaan (tidligere Launchlist)
Når du er færdig med at designe din hjemmeside, så kan det være en god idé at bruge Humaan's tjekliste, så du er sikker på, at din hjemmeside fungerer optimalt.
Den tager dig igennem de 83 vigtigste punkter. Et genialt stykke værktøj, der sparer dig for en masse startproblemer. Tjek det ud.
 
 
_________________________________________________________________
 
Lokale webdesignere
  
Der findes en række lokale webdesignere, der gerne arbejder freelance.
Hvis du er en af dem og samtidig ønsker at stå noteret på denne side, så henvend dig til AMP via denne kontaktformular. Det er helt gratis at være listet på siden. 
 
 - vi har pt. ingen kontakt med lokale webdesignere. Sig til hvis du gerne vil stå noteret her på listen. 
 
 
facebook.com/Aalborgmusikportal.AMP  | Aalborgmusikportal@gmail.com