Music Business / Videoer om musikbranchen

Videoer om musikbranchen

Hvordan udgiver jeg min EP? Hvordan kommer jeg på Spotify? Hvordan får jeg flere fans? Du kan finde svar på dette og meget mere via internettets mange online videolektioner. Der er rigtig meget gratis viden på bl.a. YouTube efterhånden og i disse corona-tider, så bliver tidspunktet for fordybelse næppe bedre - både da mange har fået mere tid, men også fordi det nu mere end nogensinde er vigtigt, at forstå musikbranchen og hvor den er på vej hen.
Der er lidt forskellige steder at hente hjælp og inspiration. Der er naturligvis de gratis videosites såsom YouTube og Vimeo. Men der er også gratis kurser facilliteret af bl.a. universiteter og andre online kursusudbydere. Generelt kan man sige at YouTube-kanalerne ofte er mere underholdende, hvor de dedikerede kursusforløb oftest er mere saglige.
Her er en oversigt over nogle af dine online muligheder for at blive klog på musikbranchen og livet som musiker.
 

Youtube

Damian Keyes er en af større, når det kommer til music business influencers på YouTube. Han behandler emnerne kort og præcist og med stor faglighed. Samtidig er han meget ærlig og direkte i sit sprog. Han er bl.a. stifter af The British Institute of Modern Music samt ejer af DK Music Management og DK Music Academy & Warble Entertainment. Han er også aktuel med bogen ”Stop Selling Music”. Damian Keyes har base i Wales, UK. Han har uploaded over 890 videoer. Tjek det ud.
 
Adam Ivy er endnu en meget populær musicbusinessyoutuber. Han laver simple og kontante videoer om snart alt, hvad man har brug for at vide som upcoming musiker. Adam Ivy er stifter af Sellmusic.com, og er music producer samt ekspert i branding og marketing. Han har base i Florida, USA og har uploadet over 320 videoer.
 
MusicBiz er en musicbusiness-youtubekanal, der drives af Haulix og hosted af James Shotwell. Haulix er et softwarefirma, der tilbyder løsninger indenfor promotionkampagner. De har over 520 videoer indtil videre, og er et godt supplement til Keyes’ og Ivy’s videoer, da emnerne cirka er de samme blot forklaret på forskellige måder. 
 
Burstimo er et London-baseret marketingbureau, der specialiserer sig i artist development. De har samtidig lavet en youtubekanal, der giver dig friske music marketing-tips hver uge, så du kan blive bedre til selv at promovere din musik og dit brand. De har over 190 videoer. 
 
Musikeren og komponisten Manafest har lavet denne kanal, hvor han deler ud af spændende viden om, hvordan man kan sælge og promote sin musik, og ultimativt ende med at leve af musikken uden at være på et label. Han har pt. produceret over 890 videoer. 
 
Det verdenskendte Berklee College of Music har deres egen YouTubekanal, hvor de uploader nye videoer. Emnerne spænder meget vidt, og niveauet er relativt højt. De har over 1.000 videoer fordelt på cirka 75 playlister her i blandt et par om music business. 
 
Punk Rock MBA er en noget anderledes YouTubekanal lavet af Finn McKenty, der er en erfaren designer og marketingmand. Han er bl.a. også partner af URM Academy og Get Good Drums. Der er fart over feltet, og emnerne kommer langt omkring i marketinguniverset. Han har uploadet cirka 250 videoer. 
 
MIDEM er til dels en showcasefestival og til dels en stor konference for hele musikbranchen. Den afholdes hvert år i Cannes, Frankrig. MIDEM er et af de mest toneangivende events af sin slags. På deres youtubekanal har de et hav af interviews og foredrag. Indholdet kan umiddelbart virke lidt kedeligt, fordi det ikke er så flot filmet som f.eks. Damian Keyes og Adam Ivy’s videoer, men indholdet er stadig helt i top. 
 

Online kursusforløb

 
Mange videoer på YouTube er ofte halvejs en reklame for sig selv, og det ses tydeligt, at de kæmper for både likes, subscribers og views. Hvis man gerne vil slippe for den slags, og samtidig gerne vil have et mere formelt undervisningsmiljø, så skal man væk fra YouTube og i stedet kigge efter deciderede onlinekurser. De tilbydes bl.a. af universiteter og kan nemmest findes på platforme såsom Coursera, Udemy, Kadenze, Iversity, edX og Udacity. Niveauet er højt, og der er som sagt ingen smaltalk og anden larm som på YouTube. Det kan varmt anbefales til de, der gerne vil fordybe sig og nørde helt igennem. Nogle af dem koster en smule, men mange af dem er gratis. Her er nævnt et par af de mange music business-relaterede forløb. Smut selv ind og kig efter resten.
 
Det er muligt at tage online kurser hos Berklee College of Music via Coursera. De tilbyder bl.a. forløbene ” Music Business Specialization” og ”Music Business Foundations”.
 
Vanderbilt University tilbyder også kurset ”Understanding the Music Business: What is Music Worth?”. Det er nomineret til 7-uger og foregår via Coursera. 
 
 
Som I kan se, så bugner internettet med lettilgængelig undervisning omkring music business. Hvis du er helt ny inden for emnet, så start med at se nogle af YouTube-videoerne. Hvis du allerede er lidt inde i det, så får du måske mest ud af onlinekurserne. Ingen kurser eller videoer på nettet slår naturligvis de erfaringer man gør sig ude i den virkelige verden, men de kan helt sikkert tjene som et fornuftigt supplement, så du hurtigere kommer i den rigtige retning. God fornøjelse. 
 
 
facebook.com/Aalborgmusikportal.AMP  | Aalborgmusikportal@gmail.com