Demo og PR / Software

Software

 
Vi har hos AMP samlet en masse nyttige links til primært gratis musikrelateret software, så I kan komme i gang uden det store budget. 
 
_________________________________________________________________ 
 

Indspilning og lydredigering

 
Audacity er en open source DAW (digital audio workstation). Den er simpel og minder på mange måder om Kristal Audio Engine. Audacity kan optage i flere spor og har basale redigeringsmuligheder. 
 
Reaper
Reaper har været på markedet i mange år efterhånden. Man kan downloade deres trial-version, som er tidsbegrænset til 60 dage. Hvis du vil købe programmet, så koster det 60 dollars. Det er et meget brugervenligt program, der også har en del advancerede features. Vi anbefaler helt klart denne version, hvis du bare gerne vil hurtigt i gang.
 
Presonus tilbyder en billig version af deres Studio One Professional. Den hedder Studio One Artist og koster cirka 880 kr. Et nemt og intuitivt program. Presonus er også producenter af digitalmixere, monitors og andet hardware.
 
Det verdenskendte Pro Tools har en gratisversion kaldet "Pro Tools Intro". Den er begrænset til 8 lydspor pr. projekt. Der findes også Pro Tools Artist, der er billig og en naturlig opgradering fra Intro. Og så er der naturligvis den helt store model. Pro Tools er blandt de største inden for DAW's og mange af de største hits er produceret med det program. 
 
Ableton er også enormt populært - særligt i den elektroniske genre. Lite-versionen følger gratis med en del lydkort. 
 
Hvis du er Mac-bruger, så er Logic Pro måske noget for dig. Logic Apple's bud på en DAW. Der findes desværre ikke en billig version af denne mere. Logic Pro koster cirka 200 dollars. 
 
Steinberg Cubase Cubase er også en af de helt store DAW's. Ved køb af nogle lydkort så følger der Cubase LE eller anden lightudgave med. 
 
Ardour er en Open Source DAW, der fungerer på både Mac, Windows og Linux. Det kan cirka alt det basale, som forventes af en almindelig DAW. Programmet fungerer også med videofiler, hvis du f.eks. skal synkronisere din musikvideo med din sang. 
 
LMMS er endnu en Open Source DAW, der ligeledes fungerer på Mac, Windows og Linux. Det er et minimalistisk musikprogram, der særligt egner sig til elektronisk musik og samples. LMMS er gratis. 
 
Der findes en masse andre DAWs, som måske er interessante for dig:
 

Mastering

 
Mastering sørger for, at din færdige indspilning lyder godt og balanceret på alle anlæg som f.eks. i bilen, med billige hovedtelefoner, på din laptop, ud af din bluetoothspeaker og dit hifi-anlæg. Uden mastering vil din sang ofte lyde tynd og mangle power sammenlignet med andres sange.  
Nu om dage kan man sende sin musik til online mastering. Her kan du for meget få penge lave en hurtig og simpel mastering af din musik. Det er nyt og bestemt ikke for alle, men der kan helt sikkert være tid og penge at spare.
Det er ikke gratis, men stadig billigt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________
 
 

Billedredigering og grafisk design

 
Pixlr er et online fotoredigeringsværktøj. Den har to platforme; Pixlr E (Editor), Pixlr X (Express). Hvis du bare skal redigere småting, så er Express helt fin. Hvis du vil have flere muligheder, så skal du benytte Editor.
Det er gratis at benytte med begrænset adgang. Du kan også betale for at få fuld adgang. Det koster cirka 4 dollars om måneden for Premium og 15 dollars for deres Pro-udgave. 
 
GIMP er et forholdsvist advanceret billedredigeringsprogram, der er gratis at downloade og benytte. Det kan stort set det samme som Adobe Photoshop. Hvis du bruger et UFRaw plugin, kan den også håndtere fotos i RAW-format. Ellers kan du bruge en dedikeret RAW-konverter hertil, såsom RawTherapee, DarkTable og Lightzone, der alle er enten open source eller freeware. 
 
Hvis du søger et simpelt og ligetil redigeringsprogram, så er Paint noget for dig. Den kan alt det basale og ikke så meget mere.
  
_________________________________________________________________
 

Video

 
DaVinci har lavet en gratisudgave af deres videoredigeringssoftware. Programmet kan stort set alt det, som du kunne drømme om. 
 
Lightworks (gratis eller betalt)
Et ganske fint videoredigeringsprogram. Techradar har udpeget Lightworks til at være det bedste gratis redireringsprogram i 2021.
Der er også en Pro-version, hvis du på et tidspunkt mangler flere features. For de fleste er gratisversionen tilstrækkelig.

Shotcut (gratis)
Shotcut er ikke det nemmeste program at bruge, men det er gratis, og mulighederne er stadig mange.
Det er Linux-baseret.

VSDC Free Video Editor (gratis eller betalt)
VSDC har både en gratis version og en betalt version. Du kan komme forholdsvist langt med den gratis version.
 
 
Du kan bruge dette program, hvis du skal have konverteret din videofil om til et andet format.
 
_________________________________________________________________
 
 

Diverse brugbare programmer

 
BestPractice er et open source lydprogram til Windows. Du kan blandt andet ændre toneart, lave loops og ændre tempo på dine lydfiler. Det er meget brugbart, hvis du f.eks. vil øve en sang i nedsat tempo eller ændre tonearten på de sange, som du synger med på. 
 
En meget simpel hjemmeside, hvor du kan justere tempoet på en sang uden at ændre tonearten. 
 
Den samme hjemmeside har også en funktion, hvor du kan ændre tonearten på en sang. Du skal i det lille felt skrive +1, hvis du vil transponere sangen en halvtone(semitone) op - og -1, hvis du vil have den transponeret en halvtone ned. 
 
På denne hjemmeside kan du ændre tonearten og tempoet på en sang. 
 
MuseScore er et gratis nodeprogram, hvor du kan indtaste og afspille dine sange. Den er forholdsvis nem at anvende. 
 
Her har du en simpel online metronome. Den kan ikke så meget andet end at holde takten og ændre tempo. Så er resten op til dig. 
 
Hvis du gerne vil blive klogere på musikteori samt træne gehør og nodelære, så er Musictheory.net et godt sted at starte. De har en fremragende gratis afdeling fuld af øvelser og lektioner. Det hele kan afvikles direkte i din browser, så du behøver ikke at downloade noget. 
Hvis du er vild med hørelære, så bør du også tjekke EarMaster ud.  
 
Brug dette program, hvis du skal have konverteret din lydfil om til et andet format.  
facebook.com/Aalborgmusikportal.AMP  | Aalborgmusikportal@gmail.com